logo the gamemaster

 

Nieuws paginaSpellenagendaSpellen op maatverkooppuntenlinksOver The Game MastercontactHome - English Home - English Home - Nederlands

Tips voor een goede Kater

Hallo, ik ben de Zwarte Kater!

Heb je het spel Zwarte Kater al een keertje gespeeld of niet? Zo niet, dan moet je het maar eens heel snel uitproberen! Zwarte Kater is niet moeilijk te leren en je kunt het spel vinden in alle vestigingen van Top 1 Toys bij jou in de buurt of in de spellen-speciaalzaken. Heb je het een paar keer gespeeld, kom dan eens hier op de site kijken voor mijn speciale tips voor Katers én Muizen. Je leert het spel nóg leuker en spannender te maken. Ook krijg je van mij tips voor het spelen van Zwarte Kater op een kinderfeestje of in de kroeg. Want Zwarte Kater is er voor iedereen vanaf 4 jaar. En je kunt het met 9 mensen spelen!

Tip 1: sfeer maken
Zwarte Kater is niet alleen een geheugenspel, maar ook een rollenspel!
Het wordt pas echt leuk als de Kater een bijzondere sfeer kan creëren.
Het helpt echt om aan het begin van het spel iets te zeggen als: “Ik ben de Kater en jullie de nietige muisjes! Met al dit lekkers zal ik jullie in de val lokken, zodat ik je één voor één kan opeten!” Hoe je dit het beste aan kunt pakken, hangt natuurlijk van de groep af – je wil de allerkleinsten natuurlijk niet echt bang maken.

Tip 2: spanning opvoeren  
Eigenlijk is het heel makkelijk om de Zwarte Kater te zijn: zelf hoef je namelijk niet in de gaten te houden waar alles ligt. Het is alleen wel extra leuk, als de Kater zelf weet waar de lekkernij ligt waar hij om gaat vragen, en waar de kattenkop ligt. Als je de dekseltjes weghaalt, is de spanning helemaal weg op het moment dat de gezochte lekkernij tevoorschijn komt. Haal eerst de deksteltjes van de foute lekkernijen weg, en maak er een mooie show van! Probeer de zwarte kater – samen met het dekseltje waar de meeste muizen bij liggen – tegelijkertijd te onthullen!

Tip 3: Zwarte Kater op een kinderfeestje

  • Als je Zwarte Kater speelt met een grote groep kinderen, kan het natuurlijk zijn dat de acht muisjes in het doosje niet toereikend zijn. Geen probleem – steentjes of legpoppetjes, of zelfgemaakte muisjes van papier of klei maken het spel alleen maar leuker! Als de kaasblokjes van de Kater te snel opraken, kun je die natuurlijk ook aanvullen met wat je maar wilt. Ook kun je natuurlijk twee spellen samenvoegen.
  • Je kunt er voor kiezen om een kind dat met zijn muisje bij de zwarte kattenkop is gaan liggen, met schmink een zwarte stip op één van zijn wangen te geven (in plaats van twee kaasjes in te leveren). Eerst de linkerwang, dan de rechter, en bij de derde keer op zijn neus! Daarna mag de Zwarte Kater hem oppeuzelen.
  • De Kater kan ook aardig zijn! Na iedere potje (drie rondes) geeft hij de muis die de meeste kaas verzamelt heeft wat lekkers: een (echt) stukje kaas, worst of chocolade bijvoorbeeld; wat de muisjes maar lekker vinden!

Tip 4: Zwarte Kater in de kroeg (geniet, maar drink met mate!)
Als je Zwarte Kater speelt met je vrienden, op een feestje of in de kroeg, is zwarte schmink misschien niet de beste optie. Dat geeft zo’n rommel op je kussen de volgende ochtend. We hebben wel andere tips:

  • Als een muis voor de zwarte kattenkop is gaan liggen, moet die speler 3 van de kaasjes van de Kater opstapelen. De volgende speler die de fout in gaat moet 3 kaasjes van de Kater daar bovenop stapelen. Als de stapel omgaat, moet de speler het volgende rondje betalen.
  • Als de Zwarte Kater al zijn kaasblokjes kwijt is, mogen de andere spelers hem een opdracht geven.
  • En natuurlijk: als een speler zijn laatste stuk kaas kwijt is, moet hij zijn biertje in één keer achterover slaan!

Tips voor de muizen
Als Zwarte Kater moet ik natuurlijk niet te veel tips voor de muizen geven, want anders kan ik ze niet verslaan. Maar omdat ik soms in een vriendelijke bui ben, geef ik toch een paar tips voor muizen die het moeilijk hebben om de juiste lekkernijen te vinden:

  • Je hoeft de Kattenkop niet in de gaten te houden, want die wordt door de Zwarte Kater niet genoemd;
  • Probeer te gokken wat de Kater de volgende keer gaat opnoemen en probeer die lekkernijen te volgen;
  • En als je het spel ’s ochtends speelt, zorg dat je uitgeslapen bent en geen last van een zware kater hebt!

Heel veel plezier!

De Zwarte Kater