FAQ lijst van Rotterdam 

Rotterdam is een bordspel dat een eenvoudige spelwerking heeft, waardoor er weinig vragen ontstaan. Om die vragen te beantwoorden die toch ontstaan, met name vragen over het gebruik van de scheepskaarten in het havenspel, heeft The Game Master een FAQ lijst samengesteld. 
Deze FAQ lijst geeft antwoorden op een groot aantal mogelijke vragen die bij het bordspel Rotterdam naar boven kunnen komen.

	Scheepskaarten

	Vraag
	Antwoord

	Mag je een scheepskaart elk moment uitspelen?
	Nee, alleen als jij aan de beurt bent.

	Mag je meerdere scheepskaarten in een beurt uitspelen?
	Ja, dat mag. Het kan zeker interessant zijn om zogenaamde combo acties te maken. Bijvoorbeeld Controle Zeehavenpolitie en Vrachtroof zijn goed te combineren.

	Mag je een scheepskaart ontvangen als je er al drie in handen hebt?
	Nee, dit mag niet. Dan had je de scheepskaart al eerder moeten uitspelen.

	 

	Voordeel

	Vraag
	Antwoord

	Moet je een voordeel kaart open neerleggen?
	Nee, dat hoeft niet. Het kan soms wel verstandig zijn als je bijvoorbeeld hierdoor geen nieuwe scheepskaarten kunt trekken doordat je er al 3 in handen hebt.

	Mag je een voordeel of extra voordeelkaart alleen open neerleggen als je 3 scheepskaarten in handen hebt?
	Nee, dit mag ook al eerder. Het zal alleen vooral verstandig zijn als je meerdere scheepskaarten in handen hebt, omdat je er anders geen nieuwe meer bij krijgt.

	 

	Wisseltruc

	Vraag
	Antwoord

	Mag je deze scheepskaart ook toepassen bij een schip zonder lading?
	Nee, want bij het wisselen van grondstoffen moeten er ook verruilbare grondstoffen zijn.

	 

	Zware storm

	Vraag
	Antwoord

	Een speler wil met het spelen van de scheepskaart zware storm twee plaatsen terug, maar moet daarbij voorbij een ander schip. Mag dit?
	Nee. Het andere schip blokkeert de doorgang.

	 

	Schepen plaatsen

	Vraag
	Antwoord

	Moet je altijd een schip plaatsen als je aan de beurt bent?
	Nee, dat hoeft niet.

	 

	Grondstoffen plaatsen

	Vraag
	Antwoord

	Moet je altijd een grondstof eenheid op een nieuw geplaatst schip plaatsen?
	Nee, dat hoeft niet.

	 

	Productkaarten ruilen

	Vraag
	Antwoord

	Mag je ook andere kaarten of goederen ruilen?
	Nee, de officiële regels laten dit niet toe. Alleen de productkaarten mogen geruild worden.

	Mag je meerdere productkaarten uitruilen tegen één productkaart?
	Ja, de spelers mogen zelf bepalen wat voor een deals ze willen maken. Je mag open of gesloten ruilen, afhankelijk van je wensen.

	 

	Overwinning

	Vraag
	Antwoord

	Kun je winnen als je het spel niet hebt uitgemaakt? (niet 12 punten op tafel hebt aan opdrachten)
	Ja, dat kan. Alle productkaarten in handen evenals de scheepskaarten met overwinningspunten er op tellen mee voor de eindoverwinning.


