
      Veelgestelde vragen over OPERA

AANVULLING OP DE SPELREGELS

Q.  Een speler mag maar 3 rollen kiezen per ronde (bij 2 spelers 4). Telt meespelen met een andere speler hierbij?
A.  Nee. Als een andere speler een functionaris kiest, mag je hierbij meespelen zonder dat het telt voor je maximum. Alleen de 

rollen die je zelf kiest (waarvan je de rollenkaart neemt) tellen mee.

Q.  In de zalen van theaters staan cijfers. Wat betekenen die, en moet ik ze in volgorde kopen?
A.  De cijfers zijn er om aan te geven hoe groot een theater maximaal kan zijn. Je mag een bepaalde zaal namelijk maar één keer 

bouwen, dus in Paris kan een speler maximaal 5 zalen hebben. Je moet de zalen in oplopende volgorde bouwen. Je mag in 

Venezia bijvoorbeeld zaal 3 pas kopen als je zaal 2 al hebt.

Q.  Als ik een karakter speel, moet ik hem verplaatsen naar een andere stad. Mag dat ook één van de steden zijn die nog niet 
actief zijn? Bijvoorbeeld, mag ik in ronde 2 de Maestro naar Milano zetten, om mijn tegenstanders inkomsten af te nemen?

A.  Nee, dat mag niet. In deze periode is Opera nog niet doorgedrongen tot die steden, dus de karakters hebben daar niets te 

zoeken.

Q.  Als ik meespeel met de Architetto, krijg ik dan ook punten voor de theaters die ik bouw, of alleen de speler die de rol koos?
A.  De Architetto werkt hetzelfde voor iedere speler, of je hem nu zelf koos of niet. Een zaal kost 2 dukaten en levert 2 

overwinningspunten op.

Q.  Bij het spelen van de Impresario mag iedere speler zijn stukken herschikken over zijn theaters. Doe je dat meteen nadat 
je ze koopt, of herschikt iedereen zijn stukken tegelijkertijd?

A.  Een speler bepaalt in zijn eigen beurt, vlak nadat hij stukken koopt, waar hij al zijn voorstellingen plaatst. Dit kan bepalende 

informatie zijn voor de speler die na hem aan de beurt is, en nog moet bepalen welke stukken hij wil kopen, welke hij in zijn 

grote zalen legt, etc. Natuurlijk mag de volgende speler, als hij dat niet interessant vindt, al beginnen met stukken kopen terwijl 

jij nog bezig bent met herschikken.

GELD EN BUDGET

Q.  Krijgt iedere speler evenveel geld aan het begin van het spel?
A.  Nee. De startspeler ontvangt 20 dukaten, de volgende speler 21, en de eventuele derde en vierde speler ontvangen respectievelijk 

22 en 23.

Q. Ik heb maar weinig budget over. Mag ik ook dukaten betalen om een rol te kiezen?
A.  Nee, dat mag zeker niet! Aan het begin van de ronde moet je slim je budget bepalen. Als je te weinig budget hebt ‘gekocht’, kun 

je deze ronde minder doen.

Q.  Heb ik een voordeel over de andere spelers als ik een rol zelf kies? Het kost mij namelijk meestal meer budget dan de 
anderen, die meespelen.

A.  Je enige voordeel is dat jij bepaalt welke rol wordt gekozen op dit moment, en dat jij de actie als eerste mag doen. Met de 

Impresario mag jij bijvoorbeeld als eerste kiezen welke 2 stukken je wilt kopen. Voor de andere spelers zijn er alleen nog de 

stukken die overblijven. Verder heb je als ‘kiezer’ van de rol geen privilege.

FUNCTIONARISSEN

Architetto

Q.  Mag ik met de Architetto 2 hele tegels bouwen, zelfs van 2 verschillende steden?
A. Ja. Een speler mag bijvoorbeeld in één beurt een hoofdgebouw in Paris en een vleugel in London bouwen. Hij betaalt voor deze 

5 zalen dan 10 dukaten (2 maal het aantal zalen) en ontvangt 10 overwinningspunten.

Impresario

Q.  Mag ik mijn stukken altijd verplaatsen tussen je theaters?
A.  Nee, dit mag alleen met de Impresario. Of je nu zelf deze rol kiest, of met een andere speler meespeelt; in jouw beurt met de 

Impresario mag je je stukken herschikken over je theaters.

Signora

Q.  Als we aan het einde van de ronde de roem aanpassen van de meest opgevoerde componist, tellen de stukken aan het 
Palazzo dan ook mee?

A.  Nee. Alleen de stukken in de theaters van de spelers tellen mee.

         



KARAKTERS

Q.  In London, Paris en Milano staat maar 1 vakje. Betekent dit dat er maar één karakter de stad tegelijkertijd kan bezoeken?
A.  Ja. Als in zo’n stad nog een karakter aanwezig is, zul je die eerst weg moeten halen (door dat karakter te spelen), voordat er plek 

is voor een van de andere twee. In Venezia, Wien en Berlin is plaats voor 2 karakters.

Critico

Q.  De Critico bezoekt een voorstelling in een stad en past de roem van de componist aan. Moet die componist in mijn eigen 
theater in die stad spelen?

A.  Nee. Als er een opera van deze componist wordt opgevoerd in een theater in die stad, ongeacht van welke speler, kan de Critico 

die voorstelling bezoeken.

Esperto

Q.  Ik heb al een zwarte marker op mijn budgetmarker geplaatst, en daarmee ‘einde voorstelling’ aangegeven. Mag ik nog wel 
meeprofi teren als iemand de Esperto speelt?

A.  Ja, dat mag. Profi teren van de Esperto kost geen budget en kan daarom ook nadat je al hebt gepast.

Q.  Als iemand anders de Esperto speelt, en ik wil ook punten scoren, krijg ik dan punten voor ál mijn stukken in die stad, 
of alleen voor het beste?

A.  Ook als je meeprofi teert, ontvang je gewoon punten voor al je stukken in die stad. Je moet wel je beste stuk op de afl egstapel 

leggen (dus niet afstaan aan de speler met de minste punten!).

Q.  Als ik de Esperto speel, krijgt de speler met de minste punten mijn beste stuk. Kijk je daarvoor naar de score vóór, of 
nádat ik mijn punten voor de Esperto heb gescoord?

A.  Je kijkt naar de punten voordat je je punten incasseert. Als je dan zelf nog de minste punten hebt, leg je het stuk op de 

afl egstapel. Je mag het in geen geval zelf houden!

ERRATA

Q.  Wij hebben één 1-dukaat munt te weinig om iedere speler bij het begin van het spel genoeg wisselgeld te geven. Kan dat 
kloppen?

A.  Ja, dat klopt helaas. In de eerste oplage van Opera zitten niet zo veel eentjes. Bij de volgende oplage wordt dat probleem opgelost. Ook 

worden dan een paar 20-dukaat munten toegevoegd, voor de uitzonderlijke gevallen dat de bank blut kan gaan laat in het spel.

Q.  Volgens mij klopt het spelvoorbeeld niet helemaal. Is dat zo?
A.  Ja, er zitten wat foutjes in. Nadat het spelvoorbeeld werd gemaakt, zijn er nog een paar kleine regelwijzigingen doorgevoerd, 

waardoor het spelvoorbeeld niet meer helemaal klopt. 

het aantal gebouwtegels is verkeerd voor 3 spelers. Van Venezia, Wien en van Paris is in het spelvoorbeeld één vleugel te veel. - 
Dit betekent ook dat Arie (blauw) met de Architetto geen vleugel in Parijs zou kunnen bouwen, wat hij in het voorbeeld wel doet.

De inkomsten van Guusje en Arie zijn een beetje raar. - 
Guusje verdient volgens het voorbeeld 10 dukaten aan Paris (3 stukken levert 5 op, en de Maestro staat in Paris). Echter, o 
als ze het stuk van haar huiscomponist in Paris had geplaatst en het stuk van Mozart in Wien, had ze in Paris 8 maal 2 is 

16 dukaten verdiend. Het spelvoorbeeld klopt in principe, aangenomen dat Guusje zonder duidelijke reden haar stuk van 

Mozart achter haar schermpje houdt.

Voor Arie geldt een gelijksoortige fout. Zijn inkomsten Paris bedragen 6 (3x2). Dit kan alleen kloppen als hij één stuk o 
achter zijn schermpje heeft geplaatst. Dit kan Beethoven of de huiscomponist zijn. Hij heeft geen reden om dit te doen.

Voor de duidelijkheid is hier een foto 

van de spelsituatie aan het einde van 

het spelvoorbeeld. Hier heeft Arie wel 

zijn vleugel in Parijs gebouwd (wat 

dus eigenlijk niet had gekund). Het 

tweede stuk achter zijn schermpje 

(Verdi) komt overigens van Peter, die 

de Esperto heeft gespeeld en zijn beste 

stuk moest afstaan.


